Шейх СААЛИК и Крутика ПАТИ от Асошиейтед прес На днешната среща

...
Шейх СААЛИК и Крутика ПАТИ от Асошиейтед прес На днешната среща
Коментари Харесай

Ще стане ли Индия посредник между Запада и Русия?

Шейх СААЛИК и Крутика ПАТИ от Асошиейтед прес

 

На днешната среща на външните министри на страните с водещи стопански системи от групата Г-20 в Делхи страната хазаин Индия показва себе си като все по-голяма международна суперсила и употребява позицията си на международната сцена за намиране на допирни точки сред Запада и Русия.

Специалистите чакат Индия да бъде в центъра на яростни световни разделения сред страните най-много поради войната на Русия в Украйна. Това обаче е и опция за южноазиатската страна да се трансформира в глас на Глобалния юг и да бъде евентуален медиатор сред Запада и Москва.

Очаква се Индия да заеме неутрална позиция по въпроса за войната в Украйна, както правеше и до момента. Вероятно водещата тематика на диалози по време на срещата ще е войната в Европа и нейното въздействие върху международната енергийна и продоволствена сигурност. Въпреки това високопоставени представители на индийското външно министерство споделиха през вчерашния ден, че страната е решена да обърне внимание на " не по-малко значими " тематики като все по-високата инфлация, напрежението от задълженията, опазването на здравето, смяната на климата и енергийната и продоволствената сигурност в разрастващите се страни.

Наистина имам вяра, че от всички страни Индия има максимален късмет да се опита да бъде медиатор не просто сред Русия и Съединени американски щати, а сред Русия и целия Запад, сподели Дерек Гросман, анализатор на Индо-тихоокеанския район в американската неправителствена изследователска корпорация РАНД.

Като съществени претекстове за какво Индия би могла да бъде евентуален медиатор за мир сред двете страни той означи политиката на необвързаност, която Индия води, както и нейният напредък като международна мощ.

Все отново южноазиатската страна е изправена и пред свои лични провокации - най-много, свързани с районния й противник Китай. Напрежението сред Пекин и Делхи остава високо след смъртоносния спор на границата сред двете страни през 2020 година

Говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин сподели през вчерашния ден, че външният министър на страната ще участва на срещата на Г-20 и че Китай отдава огромна значимост на Индия. Тя добави, че поддържането на положителни връзки сред двете страни е от главно значение за техните ползи.

Премиерът на Индия Нарендра Моди и индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар " свършиха добра работа, като се придържаха към междинен път в доста бурни времена ", сподели Гросман.

" Вече американските, съветските и даже китайските дипломати поддържат Индия. Страната в действителност е на геополитически кръстопът за всичко, което визира Глобалния юг ", добави той.

До момента Индия се въздържа да подлага на критика Русия директно. Двете страни са съдружници още от епохата на Студената война насам и Делхи зависи от Москва за съвсем 60 % от военното си съоръжение. От нашествието преди година насам Индия внася от ден на ден съветски нефт и в началото Съединени американски щати и други съдружници гледаха под лупа засилващата се двустранна търговия. Оттогава този напън отслабна и Индия продължи да гласоподава с " въздържал се " по резолюциите на Организация на обединените нации за наказание на съветската инвазия в Украйна.

" За доста хора на Запад може да е необяснимо, че демократичната страна с най-голямо население в света реагира на тази по този начин невъзмутима и нечувана експанзия толкоз сдържано. Но за всеки, който е наясно с индийската външна политика, това не е никаква изненада ", сподели Майкъл Кугълман, шеф на Института за Южна Азия към Международния център " Удроу Уилсън " в Съединени американски щати. Той добави, че Делхи има специфични връзки с Москва и няма да ги заплаши, като обърне тил на дългогодишния си сътрудник.

Днешната среща сигурно ще бъде предизвикателство за Индия, изключително откакто беше принудена да разгласява компромисен финален документ в края на срещата на финансовите министри от Г-20. Китай и Русия се опълчиха първичен вид на взаимно официално съобщение, в което бяха непокътнати текстове за войната в Украйна, взети непосредствено от декларацията от миналогодишната среща на върха на водачите на Г-20 в Индонезия.

Индия съобщи, че поддържа декларацията от Бали, в която водещи международни сили изрично осъдиха войната в Украйна и предизвестиха, че спорът ускорява неустойчивостта в международната стопанска система.

Гросман сподели, че е притеснително, че последното изказване, оповестено в Бенгалуру предходната седмица, по гледище на Китай и Русия е било смекчено спрямо декларацията от Бали. Той сподели, че фактът, че Делхи разрешава това да се случи, е притеснителен, само че " неловкото затруднено състояние " на Индия да подсигури сполучлива среща на Г-20 за всички, в това число за Китай и Русия, значи, че страната е длъжна да прави " взаимни отстъпки ".

" Мисля, че в този момент Индия се пробва да направи тъкмо това ", сподели той.

Срещите на високо ниво са от особена значимост за Моди и ръководещата му партия преди общите избори през 2024 година. Ако Индия се показа мощно в годината, в която е ротационен ръководител на Г-20, това ще разреши на партията на Моди да изтъкне своето дипломатическо въздействие и да показва мощ както в страната, по този начин и в чужбина.

Кугълман сподели, срещата, която би трябвало да се организира по-късно тази година, ще даде подтик за постигането на значими вътрешнополитически цели за Делхи, а крайната цел на Моди ще бъде " сполучливо да овладее безбройните геополитически съперничества в границите на Г-20. Това ще е знак, че Индия може да се издигне над мощната конкуренция сред огромните сили и видимо неподатливи проблеми като войната в Украйна и да поведе елитния клуб Г-20 към осезаеми достижения ".

" На процедура Моди желае председателството му на Г-20 да пожъне значими триумфи. Това сигурно е сложна задача, само че е от особена значимост както за външната политика на Делхи, по този начин и за вътрешнополитическите цели ", съобщи той.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР